1 november Theaterstuk Vast in Koorenhuis Den Haag


Zware deuren Zoals al eerder aangekondigd zal op donderdagavond 1 november in het Koorenhuis in Den Haag het theaterstuk ‘Vast’ te zien zijn. In dit stuk vertelt ex-gedetineerde Maikel* over zijn misdaad, zijn gevangenisstraf en zijn gevecht om daarna terug te keren in de maatschappij. De voorstelling vormt het sluitstuk van het project ‘Zware Deuren’, een samenwerking van Theatergroep Hertog Zout en Stichting Exodus. Het project wil ex-gedetineerden op een positieve manier in gesprek brengen met buurtbewoners, werkgevers, familie, zorgverleners, vrijwilligers en andere belangstellenden.

Opboksen
Het project bestaat naast de theatervoorstelling uit een aantal voorbereidende activiteiten in het Haagse Exodushuis, waarvoor onder andere buurtbewoners zijn uitgenodigd. Ed Deij, directeur van Exodus Den Haag: “In ons huis op de Frankenslag kunnen gemotiveerde ex-gedetineerden opvang en begeleiding krijgen bij het opbouwen van een toekomst zonder criminaliteit. Onze bewoners moeten daarbij vaak opboksen tegen maatschappelijke vooroordelen, tegen hun oude netwerk, hun eigen familie en zichzelf. Met Zware Deuren willen we op een bijzondere manier gelegenheid scheppen voor ontmoeting tussen onze bewoners en bijvoorbeeld buurtbewoners, werkgevers en anderen. Voor een succesvolle resocialisatie is wederzijds begrip namelijk erg belangrijk.”

Lovende recensies
Het theaterstuk Vast speelde eerder dit jaar in onder andere Den Bosch, Heerlen, Utrecht en Leiden en kreeg lovende recensies van lokale kranten en publiek. Mevrouw De Klerk, strafrechter in Den Bosch, bezocht een van de eerdere voorstellingen: “Maikel’s verhaal heeft me van het begin tot het einde geboeid en heeft me echt aan het denken gezet. Ik leg regelmatig (hoge) straffen op, maar realiseer me nu dat we ons eigenlijk maar slecht kunnen voorstellen hoe- na het uitzitten van de straf – de impact daarvan blijft voortbestaan. Deze voorstelling is een ‘must’ voor iedereen die met (ex-)gedetineerden werkt, maar zeker ook voor iedereen die denkt dat een gevangenis een soort hotel is.”

Entree
Entree voor de theatervoorstelling op donderdagavond 1 november in het Koorenhuis is gratis maar het aantal plaatsen is beperkt dus aanmelden vooraf via reserveren@hertogzout.nl is noodzakelijk.

Het project Zware Deuren wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van Fonds 1818, het Haags Groene Kruis Fonds, Skanfonds, VSBfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de gemeente Den Bosch.

* Maikel is een gefingeerde naam.