110 km bikkelen op de tandem


110 km bikkelen op de tandem

Maandagavond 7 maart gaven de jongvolwassen bewoners van Exodus Den Haag vol trots een presentatie over de avonturen die ze de week ervoor beleefd hadden tijdens de Hike by Bike. Na weken van voorbereidende training ging het team van 5 jongeren op pad voor een tandemtocht van in totaal 110 km. Ze begonnen de tocht in Scheveningen, overnachtten bij Fort Penningsveer in Haarlemmerliede, brachten de daaropvolgende dag door in de klimhal van Haarlem en fietsten vervolgens midden in de nacht het hele eind weer terug naar Scheveningen. lees meer

Doelen stellen

Het doel van de tocht was om de jongeren in de praktijk te laten ervaren hoe belangrijk het is om doelen te stellen en hoe je door goed communiceren en samenwerken als team deze doelen kunt bereiken. “Tijdens het fietsen, maar zeker ook daaromheen, werd heel goed gecommuniceerd door de deelnemers.” vertelt outdoorbegeleider Nelleke. “We oefenden met het geven van feedback en met het op verschillende manieren reageren op de ander, zoals ontkennend, herkennend, verkennend en erkennend,” licht ze toe. “De jongeren zijn na deze tocht echt experts geworden in het aanvoelen van wat deze verschillende soorten reacties oproepen, maar het mooiste is dat ze het ook echt in de praktijk blijken toe te kunnen passen. En als je het op de fiets kan, dan kun je het straks ook in een baan of in een relatie.”

Inlevingsvermogen

Alsof de fietstocht op zich nog niet uitdagend genoeg was, werden er op initiatief van de deelnemers spontaan nog extra uitdagingen ingelast. Zo bouwden ze een bivak om buiten te kunnen overnachten en werd de terugtocht verplaatst van zondag overdag naar de nacht van zaterdag op zondag. Doordat iedereen een keer de rol van ‘dagcoach’ op zich nam was er überhaupt veel ruimte voor eigen verantwoordelijkheid en initiatief. “Als dagcoach ben je verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de dag” legt een van de jonge deelneemsters uit. “Dus de technische dingen, het uitstippelen en vinden van de route, maar vooral ook het bewaken van de sfeer. Dat laatste vraagt veel inlevingsvermogen en begrip, om iedereen de ruimte te kunnen geven die ze nodig hebben. Daar heb ik vooral veel van geleerd.”

Ervarend leren

Hike by Bike maakt deel uit van het programma Door Outdoor Ervarend Leren (DOEL) van Exodus Den Haag. DOEL is erop gericht om outdooractiviteiten op een meer structurele manier te integreren in de begeleiding van onze doelgroep. Op deze manier willen we optimaal gebruik maken van de mogelijkheden die outdoor te bieden heeft op het vlak van ervarend leren Het project, waarin ervarend leren centraal staat, wordt mede mogelijk gemaakt door het Oranje Fonds, SKAN Fonds, Stichting Levi Lassen, en Stichting Bosschuysen.