Afscheid Jan Eerbeek: “kracht van de hoop en een nieuw begin”


Jan Eerbeek, de geestelijk vader van Exodus Den Haag, vierde afgelopen maandag de officiële start van zijn pensioen. Met een bijeenkomst in de City Life Church in Den Haag, nam hij afscheid van de dienst Geestelijke Verzorging (Ministerie van Veiligheid en Justitie). Zo’n zevenhonderd gasten, collega’s en vrienden waren aanwezig om hem te bedanken voor zijn jarenlange inzet voor gedetineerden, ex-gedetineerden en medewerkers van DJI. Radio- en tv-presentator Klaas Drupsteen leidde tal van artiesten, (oud-)bewoners van Exodus, en afgevaardigden van diverse organisaties, door het gevarieerde programma van muzikale optredens, korte interviews en toespraken.

Staatssecretaris Fred Teeven was een van de vele sprekers. Hij benoemde Jan’s liefde voor de medemens en zijn grootste kwaliteiten: mensen verbinden en hen inspireren werkelijk iets te betekenen voor de maatschappij. Exodus voorzitter Eric Janse de Jonge bracht onder woorden hoe kenmerkend ‘bezieling’ is voor Jan als mens en voor Exodus als organisatie. Oud-bewoonster Danielle en huidige bewoner Perry beaamden het belang van Exodus voor hun nieuwe start. “Bij Exodus heb ik 20 jaar geleden geleerd om mensen te vertrouwen en mijn zaken op orde te brengen, zonder dat had ik zeker niet gestaan waar ik nu sta, met mijn gezin” lichtte Danielle toe.  “Ik zit nu zeven maanden bij Exodus en krijg mijn leven weer op de rails. Ik zie mijn kinderen weer en dat is eigenlijk het allerbelangrijkste, ik wil dat zij trots op mij kunnen zijn” aldus Perry.

Bob Payne, oprichter van de International Association of Prison Chaplins, beschreef Jan’s grote verbindende kwaliteit met een toepasselijk Afrikaanse spreekwoord: “als je snel wilt gaan, reis dan alleen, maar als je ver wilt gaan, reis dan met anderen”. Kunstenares en voormalig justitiepredikante Folly Hemrica schetste hoe Jan altijd gefocust blijft op de belofte in mensen in plaats van op hun beperkingen en problemen. “Jij bent altijd gericht op de vergezichten, niet alleen op dat wat is en was maar op wat zou kunnen zijn.”

Deze karaktertrek ligt ook ten grondslag aan het geschenk dat Jan gevraagd had ter gelegenheid van zijn afscheid: een bijdrage aan de start van een Exodushuis op Bonaire. De dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) legde symbolisch de eerste steen in de vorm van een vliegticket. Daarna ontving Jan Eerbeek namens alle aanwezigen drieduizend euro voor het voortzetten van het ‘half-way house’, dat op Bonaire aan de overkant van de straat tegenover de gevangenis gebouwd wordt – door ex-gedetineerden! Folly Hemrica symboliseerde dit werk met een kunstwerk waarin een landschap van grijze bezwaren was afgebeeld met daarboven het roodgloeiende vergezicht van Jan.

Zelf ook een steentje bijdragen aan dit mooie project? Dat kan door een bedrag over te maken op 1741.43.796 t.n.v. Stichting Justitiepastoraat ov.v. “steentje bijdragen”.

Jan gaf alle aanwezigen bij het afscheid een geschenkje mee: een klein zilverkleurig roosje. “Dit roosje staat symbool voor de liefde waar het altijd om gaat in ons werk” lichtte Jan toe. “Liefde is de onstuitbare kracht van de hoop en een nieuw begin. Ik ben dankbaar voor een mooie tijd en de verbondenheid met al deze mensen met wie ik samen heb mogen werken aan herstel van levens.” Het afscheid werd afgesloten door een optreden van Lee Towers, die Jan als verrassing op de schouder tikte en vervolgens heel toepasselijk ‘You’ll never walk alone’ inzette.