“Al het negatieve kan je omzetten in iets positiefs”


Lorenzo (28) woont in Exodus Den Haag en werkt sinds oktober als vrijwilliger in het muziekcentrum van de YMCA in Scheveningen. “Ik werk daar als bandcoach,” vertelt hij, “dat houdt in dat ik jonge bandjes  begeleid die in het muziekcentrum komen repeteren. Ik help de jongeren die daar komen, bijvoorbeeld met hun podiumpresentatie en hun  geluidstechniek. Daarnaast doe ik ook wat technische dingen, zoals het repareren van computers.”

Het werken met jongeren is niet nieuw voor Lorenzo. “Ik heb al een jaar of acht een eigen studio in Amsterdam.  Daar heb ik ook altijd jongeren de gelegenheid gegeven om muziek te maken. Muziek is mijn passie, maar het vooruit helpen van die jongeren is even belangrijk voor me. Ik zie wat ze allemaal in hun mars hebben, hoe talentvol ze zijn. En tegelijk zie ik hoe ze vast dreigen te lopen doordat ze stoppen met school, criminele vrienden achterna lopen, of te onzeker en verlegen zijn om iets met hun talent te doen.”

“Muziek is een hele goede vorm om echt contact te maken met deze jongeren” legt Lorenzo uit. “Het zijn meestal geen praters, dat ben ik zelf ook niet; maar via muziek kunnen ze zich wel uiten en dan worden veel dingen vanzelf toch bespreekbaar. Soms lukt het me om ze vervolgens te motiveren weer naar school te gaan of een ander positief pad te kiezen.”
“Ik weet uit eigen ervaring wat er kan gebeuren als je het verkeerde pad kiest en ik wil dat deze jongeren niet dezelfde fouten maken die ik heb gemaakt. Ik heb veel meegemaakt in mijn leven maar ik geloof dat dat niet voor niets is geweest.  Al het negatieve kan je omzetten in iets positiefs. Juist door mijn moeilijke verleden, kan ik veel overbrengen op deze jongeren. Ze herkennen zichzelf in mij, ze zien geen psycholoog of pedagoog, maar iemand net als zij. Dat maakt de afstand kleiner en het vertrouwen groter.”

“Voor de jongeren bij het YMCA muziekcentrum in Scheveningen wil ik nu een speciaal project opzetten” vertelt Lorenzo. “Know Your Own Talent’ gaat dat heten.” Zijn ogen beginnen te stralen als hij vertelt wat hij wil bereiken met dit project. “Veel van de jongeren die ik tegenkom bij de YMCA barsten van het talent maar zijn veel te onzeker of verlegen om daar ook echt vorm aan te geven. Door samen met deze jongeren muziek te maken en dit op een professionele manier te produceren, wil ik ze ervan bewust maken hoe goed ze zijn en ze meer zelfvertrouwen geven om iets met hun talent te doen. Ik hoop dat we het benodigde geld bij elkaar krijgen om het YMCA muziekcentrum van goede studio apparatuur te kunnen voorzien zodat we vooruit kunnen met dit project.”

Luister hier naar een muziekfragment uit Lorenzo’s studio