Anne Frank-tentoonstelling in gevangenis


Vrijdag 11 september 2015 om 14.00 uur is de opening van de tentoonstelling ‘Laat me mezelf zijn’ – Het levensverhaal van Anne Frank in de Penitentiaire Inrichting Zwolle.

Gedetineerden in PI Zwolle krijgen van 11 – 20 september de gelegenheid de tentoonstelling te bekijken onder leiding van medegedetineerden die een tweedaagse gidsentraining hebben gevolgd. Tijdens de officiële opening aanstaande vrijdag krijgen de gidsen een certificaat uitgereikt.

Het is voor de zesde keer dat een Anne Frank-tentoonstelling in een justitiële inrichting in Nederland te zien is. De tentoonstelling ‘Laat me mezelf zijn’ – Het levensverhaal van Anne Frank is nieuw (de première was afgelopen februari in de synagoge in Dieren) en is de opvolger van de tentoonstelling Anne Frank – een geschiedenis voor vandaag.

Peer education maakt ook in PI Zwolle deel van het project uit: gedetineerden die medegedetineerden door de tentoonstelling rondleiden na het volgen van een gidsentraining. De gidsen in Zwolle bestaan uit dertien personen, acht mannen en vijf vrouwen. Aan de hand van het verhaal van Anne Frank worden gedetineerden aangezet om na te denken over thema’s als diversiteit, vooroordelen en discriminatie.

De Anne Frank-tentoonstelling in PI Zwolle maakt deel uit van een project van Exodus Nederland en de Dienst Geestelijke Verzorging van de Dienst Justitiële Inrichtingen, in samenwerking met de Anne Frank Stichting. Het Skanfonds maakt het project financieel mogelijk.
Het gevangenisproject in Nederland is geënt op het gevangenisproject in Groot-Brittannië. De Anne Frank Trust in Londen, één van de partnerorganisaties van de Anne Frank Stichting, reist sinds 2002 met de tentoonstelling Anne Frank – a history for today door Britse gevangenissen.