Bad, mAd, saD (ex)gedetineerden ontmaskerd


Afgelopen weekend opende in het gevangenismuseum in Veenhuizen de tentoonstelling ‘Bad, mAd, saD (ex)gedetineerden ontmaskerd’ geopend, over ‘de mens achter de (ex)gedetineerde en over de vooroordelen en waarheden tondom (ex)gedetineerden. De inhoud van de tentoonstelling bevat veel materiaal dat door Exodus is aangeleverd. Het is een interessante expositie geworden die zeker een bezoekje waard is.

Onderzoek
Voor de tentoonstelling onderzocht gast-curator Jos Verhagen niet alleen hoeveel mensen gevangen hebben gezeten, maar ook waarom ze vast zaten, welke factoren van invloed zijn op crimineel gedrag en waarom zoveel (ex)gedetineerden opnieuw in de gevangenis terecht komen. Dat leverde opvallende gegevens en cijfers op.

Bad.mAd.saD?
Zo bleek dat 80% van de gedetineerden kan worden gerekend tot de categorie Sad; mensen die pech hebben gehad en verkeerde keuzes in hun leven hebben gemaakt, 15 % behoort tot de categorie Bad, de echte draaideurcriminelen en 5% kan worden ondergebracht in de categorie Mad; mensen met complexe psychische problematiek.

Bekijk hier een filmpje over de opening. De tentoonstelling is te bezichtigen t/m 31 december. Meer weten?