In de startblokken voor DOEL-tocht


Het ruikt vandaag naar kampvuur in het Haagse Exodushuis en er heerst een opgewekte en opgeruimde sfeer. In de achtertuin brandt een vuurtje. Verschillende bewoners lopen met volgestouwde rugzakken en kampeerspullen te sjouwen. Ze zijn namelijk druk bezig met het klaarzetten van alles dat ze de komende drie dagen en nachten nodig hebben voor hun DOEL-tocht. Morgenochtend vertrekken ze, op tandems, naar een nog onbekende locatie in het uitgestrekte duingebied tussen Noordwijk en Zandvoort.

De afgelopen weken hebben de nodige voorbereidingen plaatsgevonden voor deze driedaagse DOEL-tocht en de deelnemers zijn vandaag dan ook heel relaxt bezig met het regelen van de laatste zaken. Vanochtend heeft een van de bewoners nog even aan een andere bewoner uitgelegd hoe je vuur moet maken in de buitenlucht. In Exodus proberen we zoveel mogelijk te leren vanuit de praktijk, dus dat vuurtje werd natuurlijk ook echt gestookt en brandt nu kalmpjes verder in de korf in de achtertuin.

“We lopen lekker op schema” zegt bewoonster Joyce, die vandaag in haar functie als ‘dagcoach’ de boel overziet en aanspreekpunt is voor de andere bewoners. “We zijn een goed team met ons negenen,” vult Edson haar aan, “dus er is geen reden voor stress.” De komende drie dagen gaat dit team aan de slag met onder andere bivaks bouwen, vuur maken, kompas en kaart lezen en allerlei andere uitdagende opdrachten.

“Voor elk van deze zaken is samenwerking een voorwaarde” legt DOEL-trainer Nelleke uit. “Als er niet wordt samengewerkt heeft dat direct consequenties, dan is er namelijk geen eten of geen plek om te slapen.” Dit soort meerdaagse DOEL-tochten vormen dan ook een belangrijk onderdeel in de DOEL-trainingen van Exodus. Alles wat bewoners de afgelopen weken in de voorbereidende bijeenkomsten besproken en geleerd hebben, moet de komende drie dagen in de praktijk worden gebracht om de tocht tot een succes te maken.

Volgende week zullen we horen hoe dit DOEL-team het gehad heeft, welke uitdagingen de deelnemers zijn tegen gekomen, wat ze geleerd hebben en welke herinneringen ze meenemen aan deze ervaring, die ongetwijfeld vele bijzondere (leer)momenten voor iedereen zal opleveren. Het DOEL-team gaat de uitdaging in ieder geval vol aan en bij Exodus zijn we daarom nu al hartstikke trots op hen!