Vierde team gaat ‘Op naar je Top’


Begin december gaat er voor de vierde keer een team bewoners, samen met een vrijwilliger en begeleider ‘op naar hun top’. Op naar je Top is een programma onderdeel van het project Door Outdoor Ervarend Leren (DOEL). Op naar je Top neemt bewoners 9 dagen mee de rimboe in. Dagelijks legt het team vele kilometers af met behulp van kaart en kompas, ‘s avonds koken ze op sprokkelhout en ‘s nachts slapen ze in de open lucht.

Op naar je Top brengt mensen terug naar de essentie en geeft de gelegenheid om heel geconcentreerd en praktisch te oefenen met verschillende vormen van (en keuzes in) gedrag. Iedereen werkt tijdens de negendaagse tocht toe naar zijn of haar persoonlijke ‘top’, een van te voren geformuleerd doel op bijvoorbeeld het gebied van samenwerken, grenzen bewaken of verleggen, feedback geven en/of ontvangen, ruimte geven of juist innemen etc.

De meeste mensen leren veel effectiever als ze eerst in een veilige omgeving heel concreet kunnen ervaren wat hun grootste uitdagingen zijn en hoe ze hierdoor belemmerd worden. Leren door te doen. Daarom is Exodus Den Haag de afgelopen anderhalf jaar, in de vorm van een pilot project, begonnen met het ontwikkelen van een speciaal op ervaringsleren gerichte methodiek voor onze doelgroep. We noemen deze nieuwe methodiek ‘Door Outdoor Ervarend Leren’ (DOEL).

De DOEL-methodiek blijkt veel op te leveren voor de mensen die deelnemen aan het Exodus begeleidingsprogramma. Door mensen mee de natuur in te nemen en hen voor uitdagende teamopdrachten te stellen, creëren we een soort snelkookpan om het benodigde zelfinzicht versneld te ontwikkelen. “Al je zwakkere en sterkere punten komen in sneltreinvaart voorbij.” aldus een van de deelnemers aan een eerdere Op naar je Top expeditie. “Een van de dingen die ik tijdens de tocht heb geleerd, is het beter delen van mijn gevoelens. De jaren voordat ik in Exodus kwam, ben ik verslaafd geweest en dan vertrouw je al snel niemand meer. De outdoor teamtocht waaraan ik vorig jaar deelnam hielp mij om opnieuw vertrouwen te krijgen in anderen en weer echt samen te werken.”

Het DOEL-project wordt mede mogelijk gemaakt door het Oranjefonds, SKANfonds, Stichting Levi Lassen en Stichting Bosschuysen.

In de filmpjes hieronder vertellen Erik en Silvino die eerder deelnamen aan Op naar je Top over wat zij ervan geleerd hebben: