Doelen halen in een kano


In juli ging een team van drie bewoners en een begeleider op avontuur in de vorm van een kanotocht van ruim een week. Deze activiteit maakte deel uit van ‘Op Naar Je Top’,  een programma-onderdeel binnen DOEL voor bewoners die al redelijk ver gevorderd zijn in het Exodus begeleidingsprogramma. Deelnemers formuleren van te voren wat hun persoonlijke `top` is die ze tijdens hun week in `de rimboe` willen behalen.

Snelkookpan
“Het is voor onze bewoners heel belangrijk om meer inzicht te krijgen in zichzelf en in gedragspatronen die hen in de problemen brengen. Door mensen mee de natuur in te nemen en hen voor uitdagende teamopdrachten te stellen, creëren we een soort snelkookpan om dit zelfinzicht versneld te ontwikkelen” legt Ed Deij (manager Exodus Den Haag) uit. “Je merkt tijdens outdooractiviteiten vaak dat dan opeens het kwartje valt en dat mensen later, in meer alledaagse situaties, weer terug kunnen grijpen op dat inzicht.”

Onder de sterren
Na afloop van de intensieve kanotocht deelde het kanoteam met behulp van een slideshow met de andere bewoners wat ze hadden meegemaakt en wat ze hadden geleerd. Erik (een van de deelnemers): “We hadden met ons vieren slechts 1 eenpersoonstentje bij ons, meer paste er niet in het autootje waarmee we naar de startplek van onze tocht reden.  Dus drie van ons hebben gewoon onder de sterren geslapen, dat ging prima!” licht hij toe.

Anderen ruimte geven
“Je bent echt op elkaar aangewezen tijdens zo`n tocht, je kan niet weglopen maar je moet het met de anderen zien te doen” vertelt Erik verder. “Ik heb daardoor geleerd om anderen meer ruimte te geven om dingen op hun eigen manier te doen, niet altijd mijn eigen zin door te drijven, zelfs als ik denk dat mijn manier eigenlijk beter is.”