Exodus ontvangt en geeft terug op NL Doet


Door: Eva Bratanata

Op 21 maart deed ook Exodus mee aan de landelijke vrijwilligersactie NL Doet. Terwijl in Leiden de huiskamer van Exodushuis werd opgeknapt met de hulp van studentenvereniging Panoplia, gingen de Haagse bewoners zelf op pad om andere klussen te klaren. De eerstejaars van de Leidse studentenvereniging Panoplia waren zowel op vrijdag als op zaterdag druk bezig met het opknappen van de huiskamer. De huiskamer en de serre werd daarbij voorzien van nieuwe verf én van een nieuwe inrichting. De kosten hiervoor werden gedekt uit een collecte onder Panoplia-leden. Naast hun financiële gift wilden zij echter ook nog actief de handen uit de mouwen steken voor Exodus. En dat is gelukt, want de woonkamer ziet er weer piekfijn uit.

In Den Haag brachten enkele Exodusbewoners en een begeleider op hun beurt een bezoek aan Huize Eykenburg waar ze de ouderen een gezellige middag bezorgden tijdens een cursus bloemschikken. Het resultaat was een tafel vol breed glimlachende dames en prachtige bloemstukjes versierd met kleine tuinkabouters. Bewoner Edson heeft erg van deze middag genoten: “Het was heel leuk. Kijk hoe blij die kabouters zijn!”

Een ander groepje Exodus-bewoners reisde naar de Albert Heijn in Wassenaar om steun te bieden aan de Voedselbank. Linda vertelt: “We stonden bij de ingang om spullen in te zamelen voor de voedselpakketten. Die pakketten gaan naar gezinnen in Scheveningen die alles zijn kwijtgeraakt. Ze wonen in containers, sommige van hen hebben kinderen, en ze moeten vaak rondkomen met maar 50 euro per maand.”

Samen met andere vrijwilligers, probeerden ze klanten te overtuigen om naast hun boodschappen wat extra’s mee te nemen voor de Voedselbank. “We gingen aan de mensen vragen of ze wat dingen wilden kopen met een lange houdbaarheid. We hadden ook een paar spulletjes neergezet als voorbeeld, zodat het wat makkelijker werd om iets te kiezen. Mensen komen vaak vragen wat ze écht nodig hebben. Zo hadden we muesli, pindakaas, crackers, droge broodjes, … Ik ben ook zelf in de winkel gaan kijken wat er nog meer was. Toen heb ik rijst meegenomen. Er werden uiteindelijk tien zakken of zo verkocht. Albert Heijn had zelf geen rijst meer over.”

Het enthousiasme van Linda en het inzamelteam maakte van de actie een groot succes. “We hadden op één dag acht karretjes vol. Er was veel eten, maar mensen brachten ook kleren, puzzeltjes, kinderen brachten tekeningen. Dat was niet de bedoeling, maar het was wel heel leuk.”

Ook directeur Ed Deij is tevreden: “Exodus en haar bewoners hebben zoveel te danken aan vrijwilligers. Ook het initiatief van studentenvereniging Panoplia in Exodus Leiden afgelopen week was weer hartverwarmend. En tegelijkertijd is het voor ons waardevol om tijdens NL Doet met bewoners zelf iets terug te kunnen doen voor anderen, zoals voor de bejaarde bewoners bij Stichting Eykenburg of voor mensen die op de Voedselbank aangewezen zijn,” aldus Ed Deij (directeur Exodus Zuid-Holland West).