7e Plek in ranglijst goede doelen


Exodus staat op de 7e plaats in de sector Welzijn van de Goede Doelen Top-50 van Trouw. In totaal heeft Trouw 230 goede doelen langs de meetlat gelegd en hun transparantie, organisatie en activiteiten vergeleken. ‘Deze goede score is een mooie prestatie waarvan we met recht kunnen zeggen dat iedereen in onze organisatie er bewust of onbewust een bijdrage aan heeft geleverd’ aldus Rien Timmer, directeur van Exodus Nederland.

De goede doelen ranglijst van Trouw is gebaseerd op informatie uit de databank van stichting Centraal Informatiepunt Goede Doelen (CIGD) die als eerste in Nederland de kans op een grote positieve maatschappelijke prestatie van goede doelen op grote schaal en vergelijkbaar wijze inzichtelijk maakt. De methodiek om tot deze voorspelling te komen is vorig jaar ontwikkeld door het Erasmus Centre for Strategic Philanthropy (ECSP).

De methodiek met de naam Performance Prediction Scan bestaat uit 26 criteria die verband houden met effectiviteit en samen inzicht geven in de kans dat een goed doel een grote positieve maatschappelijke prestatie levert. Deze criteria zijn verwerkt in de online vragenlijst van het CIGD, die de afgelopen maanden door 800 goede doelenorganisaties compleet genoeg is ingevuld om te worden meegenomen in de analyse van Trouw.

Met de Performance Prediction Scan methodiek beogen CIGD en ECSP de transparantie van de goede doelensector te vergroten, zodat donateurs een bewuste keuze kunnen maken op basis van relevante informatie over de effectiviteit van goede doelenorganisaties. Daarnaast verhoogt het de transparantie in de sector en stimuleert het prestatiegericht werken van goede doelen wanneer zij aan de hand van de vragen kritisch naar hun organisatie, beleid en activiteiten kijken.

Lees er meer over op de goede goelen site van Trouw