Ron: “Ik hoop dat zij niet dezelfde foute keuzes maken als ik destijds”


handRon geeft sinds een jaar of twee, als Exodusvrijwilliger, voorlichtingen op
en middelbare scholen in de regio Zuid-Holland. Van 2003 tot 2004 woonde Ron bij ons in het Rotterdamse Exodushuis. “Dat was een keerpunt in mijn leven. Na 30 jaar criminaliteit vond ik de kracht om het voortaan anders te gaan doen. Het was niet makkelijk maar mijn zoon was de reden dat ik het volhield. Hij gaf mij kracht, voor hem wilde ik het goed doen. En Exodus gaf mij de steun en structuur die ik daarbij nodig had om een nieuw leven op te kunnen bouwen.”

In de afgelopen twee jaar kwam Ron bij vele tientallen scholen over de vloer. “Mijn zoon is en blijft mijn grote motivatiebron in het leven. Nu vertel ik aan leeftijdsgenoten van hem over mijn verleden, in de hoop dat zij niet dezelfde foute keuzes maken als ik destijds. Ik vertel die jongens en meiden over mijn eigen ervaringen uit het verleden. Over hoe je door allerlei omstandigheden in de criminaliteit kunt belanden. En ook over hoe het voelt als justitie je vervolgens op de hielen zit en wat er door je heen gaat wanneer die gevangenisdeur dan uiteindelijk achter je in het slot valt.”

“Maar natuurlijk ook alles wat er op je af komt als je dan na je detentie weer buiten staat met je blauwe vuilniszak. De vooroordelen waarmee je te maken krijgt, de energie die het kost om alles weer op te bouwen. Ik vertel die gasten gewoon elke keer weer mijn eerlijke en persoonlijke verhaal. Er is weinig romantisch aan helaas en die boodschap komt gelukkig ook over op de meeste jongeren. Het geeft me klaslokaalecht energie, het contact met zo’n klas. En vooral ook de gesprekken met de jongens die dan naderhand nog even naar me toekomen als ik een sigaretje sta te roken op het schoolplein.”

“’Goh, het leek me eerst eigenlijk vooral wel gaaf, zo’n leventje’ zeggen ze dan tegen me. ‘Ik keek toch wel een beetje op tegen die stoere gasten uit mijn buurt: dikke auto’s, mooie vriendinnetjes, altijd geld genoeg. Maar na jouw verhaal zie ik ook de andere kant daarvan en dat ik eigenlijk iets heel anders wil.’ Dat geeft toch wel een kick, zo’n gesprekje, want dat is

Ook een voorlichting van Ron bij jou op school? Neem contact met ons op.