Jongerenprogramma Exodus van start


In mei 2010 ging in Exodus Den Haag het jongerenprogramma van start. Dit is pilotprogramma gericht op jonge (ex-)gedetineerden in de leeftijdscategorie van 17 tot 24 jaar. Door het ontwikkelen van een speciaal programma willen we deze doelgroep zo succesvol mogelijk begeleiden op weg naar een zelfstandig leven zonder criminaliteit.

Het jongerenprogramma is een tweejarig pilotproject in Exodus Den Haag en Exodus Utrecht. De volgende zaken centraal:

  • actief belonen van effectief gedrag
  • directe feedback
  • ontdekken van inspiratie en talent
  • structurele fysieke activiteit (waaronder een outdoorprogramma)

De kick off

Indoor sneeuwbaan
Op 7 mei was de feestelijke kick-off van het project waarin sport en ontmoeten centraal stonden. Samen met hun begeleiders en een groep vrijwilligers van Serve the City zijn de jongeren gaan indoor skiën en snowboarden. ’s Avonds at de hele groep gezamenlijk in het Exodushuis in Den Haag.

Blauwe plekken
De meeste jongeren hadden (net als veel begeleiders) nog nooit eerder geskied of gesnowboard. Ze vonden het een spannende uitdaging om met grote snelheid van de besneeuwde helling af te roetsjen. Gelukkig was een van de vrijwilligers een zeer ervaren wintersporter. Dankzij zijn hulp, leerde iedereen evenwicht te houden op ski’s of board. Niemand kwam zonder blauwe plekken beneden, maar de lol en spanning van de nieuwe ervaring maakten dit meer dan goed.

Needs versus. names
“Het is voor de jongeren heel goed om dit soort nieuwe sportieve uitdagingen en nieuwe ontmoetingen aan te gaan. Ze hebben, mede dankzij de vrijwilligers van Serve the City, een superleuke dag gehad!”, aldus Marianne van Klaveren, jongerenbegeleider bij Exodus Den Haag.

Ook Martijn Sobels, coördinator van Serve the City Den Haag, is erg enthousiast over het verloop van de dag: Onze vrijwilligers waren allemaal razend enthousiast. Er heerste een heel ontspannen en gezellige sfeer waarin de vrijwilligers en de jongeren elkaar echt konden leren kennen. De activiteit sloot dan ook goed aan bij de slogan van Serve the City: ‘we know them by their needs, what if we knew them by their names“.

In november 2010 is er weer een Serve the City Dag. De jongeren, begeleiders en vrijwilligers denken al na over hoe ze gezamenlijk aan deze dag opnieuw een bijzondere en sportieve invulling kunnen geven.