Jongvolwassen ex-gedetineerden scoren punten


In het pilot project `Traject Jongvolwassenen` wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van een meer effectieve begeleidingsmethodiek voor de doelgroep jeugdige ex-gedetineerden in de leeftijdscategorie 18-25.In de afgelopen maanden is bijvoorbeeld het `credit-systeem` geintroduceerd. Hiermee kan een jonge bewoner punten `scoren` voor positief gedrag zoals bijvoorbeeld het behalen van zijn of haar weekdoel, het zich inzetten voor medebewoners, inzicht tonen in het eigen gedrag of constructief samenwerken.

Het credit-systeem zet complimenten om in meer tastbare `credits`, die opgespaard en vervolgens ingewisseld kunnen worden voor een gezamenlijke activiteit of voor de aanschaf van spullen voor de gezamenlijke leefruimte. Het achterliggende idee is dat meer direct en concreet belonen van positief gedrag belangrijk is voor deze jonge doelgroep.

Ook zetten we in op meer actie en uitdaging voor onze jongvolwassen bewoners. Zo is er een wekelijkse sportavond en zijn er regelmatig bijzondere activiteiten waarbij ze op allerlei manieren hun grenzen kunnen verleggen en hun vermogen tot samenwerken verder kunnen ontwikkelen. In de afgelopen maanden maakten ze bijvoorbeeld een intensieve kanotocht, beklommen de domtoren en namen deel aan de veeleisende meerdaagse outdooractiviteit `The Expedition`. Van de jongeren wordt bij deze activiteiten veel eigen inbreng en een actieve inzet verwacht.

Het pilotproject jongvolwassenen wordt financieel ondersteund door Adessium Foundation, Stichting Kinderpostzegels, de Haella stichting en Stichting Weeshuis der Doopsgezinden.