Jubileumfeestje Doorstroomhuis Leiden


Het doorstroomhuis van Exodus, locatie uiterste gracht bestaat dit jaar 10 jaar! Op 21 september jl. vierden we dit met een feestelijke alcoholvrije borrel voor bewoners, oud-bewoners, vrijwilligers, medewerkers en ketenpartners.

Tien jaar geleden werd het doorstroomhuis opgezet door Pim van Doorn (toen de manager van Exodus Leiden) en Jolanda Wever (begeleider). Een nieuw concept voor ons, een eengezinswoning omgeturnd tot begeleid wonen maar met minder begeleiding en programma dan in het moederhuis op de Plantage aangeboden wordt.

DSH bloemenDit concept bleek en blijkt te werken! Jongens en meiden die het traject in het moederhuis doorlopen hebben, gaan naar het doorstroomhuis, om zo met minder begeleiding en meer zelfstandigheid om te leren gaan. Als ze daar drie maanden lang zichtbaar aan hun doelen werken, om kunnen gaan met de zelfstandigheid en laten zien dat zij de verantwoordelijkheid aan kunnen, melden we ze aan voor de volgende stap in hun traject: een zelfstandige ‘sleutelwoning’. *

“Het mooiste van zo’n borrel is dat je diverse oud-bewoners bij elkaar ziet waardoor je in één oogopslag ziet waar het doorstroomhuis aan bijgedragen heeft, namelijk aan hun successen” aldus José (begeleider in het Doorstroomhuis). “Want 10 jaar later en 59 bewoners verder, heeft het doorstroomhuis zijn nut meer dan bewezen. Met verschillende oud-bewoners is er nog informeel contact en het geeft zoveel energie om hun successen te kunnen blijven meebeleven.”

10 jaar dshGevraagd om voorbeelden van zulke succesverhalen rolt het een na het andere voorbeeld uit José’s mond “Bijvoorbeeld Mike**, hij heeft na het doorstroomhuis niet alleen een eigen woning bemachtigd, maar is vervolgens getrouwd, heeft een vaste baan gekregen én hij heeft hij ondertussen 2 kinderen. Mo**, een andere oud-bewoner van het doorstroomhuis die op de borrel was, heeft nu ook vast werk, en heeft laatst een huis gekocht met zijn toenmalige vriendin met wie hij ondertussen ook een zoontje heeft. Hij is helemaal blij en dat maakt ons weer blij natuurlijk. En ook met oud-bewoner Kevin** die op de borrel was, gaat het goed. Ook heel leuk om te horen vond ik dat hij nog steeds contact met zijn maatje (een vrijwilliger via Exodus) heeft.”

“En zo kan ik nog wel even doorgaan hoor” waarschuwt Jose glimlachend. “Veel succesverhalen, natuurlijk ook soms een minder leuk verhaal. Oud-bewoners die na het vertrek bij Exodus zijn terug gevallen, maar wel nog contact zoeken en onderhouden met hun oud-begeleiders of begeleid worden door het ambulante team van Exodus. En ook dan zijn we blij, want hoewel die terugval natuurlijk echt superbalen is, is het feit dat ze juist dan om hulp duren te vragen, eigenlijk al een succes op zich. Want juist het erkennen dat het de verkeerde kant op gaat en dat je hulp nodig hebt, dat is vaak pure winst voor onze deelnemers”

DSH smileHet feestje voor het tienjarig bestaan van het doorstroomhuis was een mooie gelegenheid om weer even wat oud-bewoners te spreken. Maar ook gedurende het jaar maken we gelukkig vaak mee dat er een oud-bewoner voor de deur staat. “Ja dat is zo leuk”, vertelt Jose, “dat iemand langs wipt, gewoon om even ‘hoi’ te zeggen en een bakkie te doen, of toch even een klein advies in te winnen. Gewoon omdat het kan, het is bij ons laagdrempelig en dit zorgt ervoor dat oud bewoners durven terug te keren!”

“Wat ook heel leuk was aan ons feestje in september” vervolgt José, “was om te zien, hoe betrokken onze ketenpartners zijn. Zo waren er mensen van de gemeente, van het SUN fonds, oud collega’s en iemand van de contingentencommissie. Allemaal partijen en mensen die essentieel zijn om het traject van een bewoner te laten slagen. Samenwerking tussen Exodus en deze partijen is daarom zo belangrijk en hoewel we elkaar vaak spreken op casusniveau is het ook wel eens leuk om elkaar ongedwongen te spreken op een alcoholvrije borrel.” Kortom een zeer geslaagd moment om met collega’s, bewoners, oud bewoners en ketenpartners stil te staan bij dit mooie huis en de uitdagingen en successen van haar bewoners.

 

*Een sleutelwoning is een woning met een driepartijenovereenkomst tussen bewoner, Exodus en de woningbouw. Na 2 jaar komt de woning op naam van de bewoner. In principe krijgen bewoners binnen zes maanden via de ‘contingentenregeling’ (een voorrangsregeling voor het verkrijgen van sociale huurwoning) een zelfstandige woning waarbij ze nog 2 jaar na-begeleiding krijgen vanuit Exodus.

** Alle namen zijn om privacyredenen gefingeerd

poster DSH