Op Naar Je Top team weer veilig terug gekeerd in Den Haag


Vorige week is het Op naar je Top team, bestaande uit drie bewoners, een begeleider en een vrijwilliger, veilig terug gekeerd van de 9-daagse outdoor expeditie ‘Op naar je Top’. “Het was een heftige tocht” aldus een van de deelnemers, “je komt jezelf en je teamgenoten echt tegen, kunt nergens voor weglopen. Dat is wel heel leerzaam maar soms ook heel zwaar.” Morgenavond (donderdag 22 december) organiseren de leden van het expeditie team een presentatie waarin ze met behulp van foto’s medebewoners en andere geinteresseerden vertellen over hun avonturen. Bekijk hier de uitnodiging voor de presentatie.

Op naar je Top is een programma onderdeel van het project Door Outdoor Ervarend Leren (DOEL). Op naar je Top nam de drie deelnemende bewoners 9 dagen mee de ‘rimboe’ in. Dagelijks legde het team vele kilometers af met behulp van kaart en kompas, ‘s avonds kookten ze op sprokkelhout en ‘s nachts sliepen ze in de open lucht of in een simpele bivak. “Ik vond het echt moeilijk dat we al die tijd niet konden douchen,” vertelt een van de deelnemers. “Elke dag ben je kilometers aan het lopen, met bepakking; dus je begrijpt dat ik aan het einde van een dag soms snakte naar een frisse douche.”

“Deze expeditie brengt mensen terug naar de essentie en geeft de gelegenheid om heel geconcentreerd en praktisch te oefenen met verschillende vormen van (en keuzes in) gedrag.” legt Nelleke, begeleider bij Exodus en tevens coordinator van het DOEL-programma uit. “Iedereen werkt tijdens de negendaagse tocht toe naar zijn of haar persoonlijke ‘top’, een van te voren geformuleerd doel op bijvoorbeeld het gebied van samenwerken, grenzen bewaken of verleggen, feedback geven en/of ontvangen, ruimte geven of juist innemen etc.”

De meeste mensen leren veel effectiever als ze eerst in een veilige omgeving heel concreet kunnen ervaren wat hun grootste uitdagingen zijn en hoe ze hierdoor belemmerd worden. Leren door te doen. Daarom is Exodus Den Haag de afgelopen anderhalf jaar, in de vorm van een pilot project, begonnen met het ontwikkelen van een speciaal op ervaringsleren gerichte methodiek voor onze doelgroep. We noemen deze nieuwe methodiek ‘Door Outdoor Ervarend Leren’ (DOEL). De DOEL-methodiek blijkt veel op te leveren voor de mensen die deelnemen aan het Exodus begeleidingsprogramma. Door mensen mee de natuur in te nemen en hen voor uitdagende teamopdrachten te stellen, creëren we een soort snelkookpan om het benodigde zelfinzicht versneld te ontwikkelen.

Het DOEL-project wordt mede mogelijk gemaakt door het Oranjefonds, SKANfonds, Stichting Levi Lassen en Stichting Bosschuysen.