Open dag 1 oktober


Op zaterdag 1 oktober vierden we onze 30e verjaardag met een feestelijke open dag. Er waren veel bezoekers en het was erg gezellig. Er waren toespraken, kado’s, muziek, gedichten, taart en op vuren in de achtertuin werden ter plekke de heerlijkste hapjes bereid. We hadden de achtertuin ingericht als huiskamer door overal gezellige stoelen, fauteuils, tafeltjes, kleden en zelfs schemerlampen neer te zetten (met dank aan  Schroeder Den Haag die deze spullen voor de gelegenheid belangeloos aan ons had uitgeleend).

Jan Eerbeek overhandigt beeldje aan Ed Deij

Jan Eerbeek overhandigt jubileumkado aan Ed Deij

Jan Eerbeek opende de dag met een toespraak. Hij bracht een mooi verjaardagskado voor Exodus Den Haag mee: een beeldje van twee mensfiguurtjes. “De ene gestalte is dat je met je gezicht naar het verleden blijft staan. Alles wat gebeurd is, bepaalt dan definitief je leven”Je bevrijdt jezelf samen met anderen gaandeweg van de last van het verleden.” (lees de hele toespraak)

Het kado

Toekomst en verleden

Toekomst Met je gezicht naar de toekomst staan, dat is ook waar de prachtige Toekomstdroomkalender over gaat, die vlak voor de open dag van de drukpers was af komen rollen. Chris, een van de bewoners van het Haagse Exodushuis, bood met gepaste trots het eerste exemplaar van de toekomstdroomkalender aan aan wethouder Karsten Klein.

Overhandiging van de Toekomstdroomkalender

Chris overhandigt de toekomstdroomkalender aan Karsten Klein

Waardering Karsten Klein was onder de indruk van de foto’s verhalen en toekomstdromen in de kalender. In zijn speech sprak hij zijn grote waardering uit voor het Exodus initiatief, zoals dat 30 jaar geleden begon in een kelder onder een Haags flatgebouw en nu met behulp van vele vrijwilligers en professionals is uitgegroeid tot een landelijke organisatie waar jaarlijkse honderden ex-gedetineerden worden voorbereid op een zelfstandig bestaan in de maatschappij.

Rien overhandigt kado aan Ed

Rien Timmer overhandigt kado aan Ed Deij

Zeefdruk Ook Rien Timmer, directeur van Exodus Nederland bracht een mooi verjaardagskado mee voor Exodus Den Haag. Hij bood namens Exodus Nederland een zeefdruk van Folly Hemrica aan. Ed Deij (directeur Exodus Den Haag) naam het dankbaar in ontvangst.

Danny Penning overhandigt AH-cheque

Cheque Een ander prachtig verjaardagskado kregen we van de Albert Heijn op de Frederik Hendrikstraat. Danny Penning bood een cheque aan met het bedrag dat eerder door klanten bijeen was gebracht door middel van gedoneerder statiegeldbonnen. Een prachtig gebaar van de Albert Heijn en haar klanten. Ook heel blij waren we met hun sponsoring van alle frisdranken die we deze dag aan onze gasten mochten aanbieden.

tonny op de gitaat

Tonny zingt een lied

Muziek Na nog enkele welkomst- en dankwoorden van Ed Deij was het tijd voor muziek. Tonny, begeleidster in het Haagse Exodus huis, zong drie prachtige liedjes, terwijl ze zichzelf begeleidde op een akoestische gitaar. Elk heel uur namen bewoners een groep geïnteresseerde bezoekers mee voor een rondleiding door het huis.

aart

Aart draagt gedichten voor.

Gedichten Begeleider Aart droeg gedichten voor, waarvan hij enkelen speciaal geschreven had ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan. Een van die gedichten ’30 jaar Exodus’ kunt u hier hier nalezen.

Hicham steekt de kaarsjes op de taart aan

Kaarsjes Bewoner Hicham had hard gewerkt aan zes overheerlijke verjaardagstaarten met slagroom en aardbeien. Hij had al vanaf ‘s ochtends vroeg in de keuken gestaan zodat er voor iedereen genoeg zou zijn.Toen ze klaar waren stak trots de verjaardagskaarsjes op de taarten aan.

Optreden van Y-mara

Reggae Bewoners Romeo en Silvino traden op met hun band Y-mara. De lekkere reggae en hiphop trok veel publiek en verschillende bezoekers jamden spontaan mee met enkele nummers. De sfeer zat er al goed in maar dat werd door de muziek alleen nog maar beter.

Kunstwerk Achterin de tuin werkten kinderen en volwassenen intussen aan het Exodus jubileum kunstwerk. Bewoner Guno deelde heerlijke bitterballen en andere hapjes uit die gratis beschikbaar waren gesteld door snackbar/catering Koeman uit de Frederik Hendrik straat.

Radjoe frituurt de loempia's

Vuurtjes Inmiddels waren ook de workshops outdoor cooking in volle gang gezet. Bewoners en begeleiders hadden mooie vuurtjes gemaakt waarop heerlijke surinaamse soep stond te pruttelen, verse loempiaatjes werde gefrituurd en aardappelen werden gepoft. Al deze heerlijkheden gingen er natuurlijk goed in bij het publiek.

Het sporthonk hadden we tijdelijk omgebouwd tot mediaroom: hier waren de hele dag fotopresentaties te zien van zowel de vroege jaren van Exodus Den Haag alsook de meer recente jaren. De slideshow met oudfotomateriaal kunt u op youtube bekijken.

Het einde van de dag kwam al (te) snel weer in zicht. Gelukkig had iedereen nog genoeg energie om de handen nog even uit de mouwen te steken zodat alles binnen een half uur weer aan kant was. Bewoners en medewerkers smikkelden nog wat na van de outdoorcooking en met ons allen keken we terug op een prachtige verjaardag.