RefleXion: data voor zelfinzicht en hulplijnen


Samen met een groep jonge ontwerpers van de Digital Society School (DSS, Hogeschool van Amsterdam) werkten we de afgelopen tijd aan een prototype voor het toekomstconcept RefleXion: een manier om digitale persoonlijke data van mensen naar hen terug te spiegelen op een manier die zelfinzicht over gedragspatronen vergroot en het op tijd inschakelen van menselijke hulplijnen vergemakkelijkt. In het onderstaande filmpje leggen we kort uit wat het project inhoudt:

Deelnemers, begeleiders en ketenpartners hebben meegewerkt aan het ontwerp. De komende tijd zoeken we samen met de DSS hoe we dit partnerschap kunnen uitbreiden om samen met anderen een volgende stap in het ontwerpproces te kunnen zetten.

RefleXion is één van de toekomstconcepten die voortkwamen uit een innovatietraject dat we vorig jaar, met steun van het Stimuleringsfonds konden uitvoeren, samen met Reframing Studio en diverse partners uit het werkveld. Innoveren is van belang. Altijd al, maar zeker in de snelle wereld van vandaag de dag. Niet innoveren om het innoveren, maar innoveren van binnenuit, met oog voor onze taak en dat wat om ons heen beweegt. Om in beweging te blijven en om samen met vele anderen te kijken en handelen naar ‘wat werkt’ en ‘wat beter kan’ en buiten de gebaande paden na te denken over nieuwe of aanvullende vormen van onze dienstverlening.

En zo kozen we met RefleXion voor een kwetsbaar punt in de zorg en nazorg van onze deelnemers. We zien in de praktijk dat het dikwijls moeilijk voor hen is om op tijd aan te zien komen dat de spanningen (weer) oplopen. Als spanningen oplopen, zien we risico’s van terugval toenemen. Belangrijk dus om het resultaat op snelle herkenning van spanningen en het vragen om hulp te verhogen. Zo ontstond het idee voor wat later de “RefeleXion” zou gaan heten. Een instrument om te monitoren hoe het met de ‘stress’ gesteld is, met daarbij ook de verbinding naar de vertrouwenspersonen.