“Staat daar wat ik denk dat er staat?”


verklaring-omtrent-gedragEen parel van Manon: Marvin was tijdens zijn traject bij Exodus echt een modelbewoner. Hij was supergemotiveerd en werkte hard aan zijn doelen. Precies volgens plan verruilde hij een tijd geleden het Exodushuis voor een zelfstandige huurwoning. Ik werd zijn ambulante begeleider in het nazorgtraject. Hij bleef het supergoed doen, en het enige wat nog aan het plaatje ontbrak was een baan. Hij wilde dolgraag aan de slag in de zorg, maar wegens zijn delict kreeg hij niet de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) die daarvoor nodig is.

In overleg met Marvin maakten wij vanuit Exodus, samen met de reclassering, bezwaar tegen het negatieve advies voor werken in de zorg, zoals dat geformuleerd was in zijn VOG. We legden aan het ministerie uit waarom het recidiverisico in zijn geval loesje-muren-deurenzeer minimaal was. Maar ook waarom het zo belangrijk was voor de voltooiing van Marvin’s resocialisatietraject om de kans te krijgen in de zorg aan de slag te gaan.

De reactie op de bezwaarbrief kwam laatst binnen en Marvin durfde hem een paar dagen niet te openen, omdat de inhoud ervan zo belangrijk voor hem was. Ik zat naast hem op de bank toen hij de brief uiteindelijk wel opende. Hij las de brief en gaf hem aan mij. “Staat daar wat ik denk dat er staat?” vroeg Marvin ademloos. Ik las de brief en was net zo verbaasd als hij. “Ja Marvin, daar staat echt dat ze het eens zijn met ons bezwaar en dat je toch de benodigde VOG krijgt!” riep ik uit. Marvin’s ogen begonnen te stralen en er brak een brede lach door op zijn gezicht, “Dus ik mag nu aan de slag in de zorg?” vroeg hij voor de zekerheid nog. Zo gaaf om volmondig ‘ja’  te kunnen antwoorden op die vraag. Dit was voor Marvin de allerlaatste stap om zich na al die jaren weer volledig burger voelen.