Tweede Paasdag Radio 5: uitzending Exodusconcert vanuit PI Nieuwersluis


Gisteren was het Exodusconcert te beluisteren op Radio 5, van 20.00 – 22.00 bij KRO-NCRV Volgspot (presentator Hijlco Span). Shirma Rouse en haar band verzorgden het 8ste Exodusconcert en zochten met veel zorgvuldigheid hun nummers uit, om de vrouwen een hart onder de riem te steken.

exodus concertOntmoeting en herstel
Interviews waren er onder andere met de geestelijk verzorgers van de gevangenis, die de vrouwen ontmoeten zonder te oordelen. De gedetineerden kunnen hun zorgen bij hen kwijt. Ook was er aandacht voor een bijzonder voorleesproject, waarbij de vrouwen de mogelijkheid krijgen een dvd naar hun kinderen te sturen waarop mama hen zelf voorleest. Gedetineerde Esmee vertelt hoe waardevol de vrijwilligers zijn in de gevangenis `door hen voel ik me mens, in plaats van gedetineerde`. Exodus vertelt over het Ouders, Kinderen en Detentieprogramma. Kortom, het Exodusconcert staat dit jaar in het teken van ontmoeting en herstel.

Winnend gedicht
Aan het eind van het concert maakt Shirma bekend welk gedicht uit de top drie gewonnen heeft en door haar op muziek is gezet. Eén van de gedichten sprong eruit, omdat het `geschikt en passend is voor Pasen`. `Jezus lijdt in triplex` van gedetineerde Frank haalt `het lijden van Jezus naar het hier en het nu`, aldus Shirma over het gedicht dat zij koos als winnaar.

Het Exodusconcert
Het Exodusconcert is een samenwerking tussen de Dienst Justitiële Verzorging, KRO-NCRV, uitgeverij Ark Mission en Exodus. Het concert is de afsluiting van de jaarlijkse dichtwedstrijd van genoemde organisaties, die wordt uitgeschreven voor (ex-)gedetineerden. De wedstrijd liep tot juni 2015, van de zomer werd door een professionele jury een top drie gekozen en uit de top drie koos Shirma het winnend gedicht en zette dit op muziek.

Het Exodusconcert werd bijgewoond door (een deel van) de gedetineerde vrouwen van Nieuwersluis, de winnaars van de dichtwedstrijd en medewerkers en gasten van de samenwerkingspartners.