“Ik ben weer mijn oude ik, maar dan beter”


Waldy woont sinds een maand in het Haagse doorstroomhuis van Exodus. (Twee weken woonde hij nog samen met Janik die inmiddels ook weer verhuisd is naar een zelfstandige woning.) Eind november vorig jaar kwam hij bij Exodus wonen met een stappenplan voor 16 maanden. Al na een half jaar heeft hij al zijn gestelde doelen bereikt.

“Toen ik pas bij Exodus kwam, was ik heel terughoudend. Veel begeleiders zijn vrouwen, in de bajes zie je er heel weinig en ik wist niet hoe ik daarmee moest omgaan. Het duurde een tijd voor ik echt open stond voor alles. Maar toen is het heel snel gegaan. Als je mee wil werken, gaan er hier veel deuren voor je open. Mijn belangrijkste doelen waren mezelf terugvinden – ik was helemaal de weg kwijt, en de financiële puinhoop op orde krijgen.”

Waldy had gesprekken met verschillende psychologen en psychiaters, maar dat voelde nooit goed en hij werd er niet door geholpen. Zijn begeleidster, Gill, stelde voor om met Nelleke te gaan praten, die bij Exodus de DOEL-trainingen ontwikkelt en geeft. Dat klikte meteen.

“We gingen vaak uren samen wandelen. Het waren heel intensieve gesprekken, Nelleke stelde de juiste vragen op het juiste moment. Dat heeft heel veel naar boven gehaald bij mij wat ik zelf niet wist. Ik heb veel gehuild, en ik heb mezelf teruggevonden. Mijn oude ik, maar dan beter.”

Tijdens deze training gingen ze samen op zoek naar een verband tussen hoe hij nu in het leven staat en wat hij vroeger heeft meegemaakt.

“Je gaat terugkijken naar je jeugd, hoe je dingen hebt ervaren. Toen ik dat met Nelleke ging bespreken, bleek dat heel mijn leven een puinhoop was. Vroeger nam ik dat als vanzelfsprekend, maar ik heb een heel slechte jeugd gehad. Dat zat allemaal diep. Er kwamen heel veel emoties bij kijken.”

“De Aardetraining was voor mij een hele zware training, maar ik ben er echt beter van geworden. Ik raad anderen aan om dit te doen, maar je moet open staan, voor alles. Anders heeft het geen zin. Je moet het niet doen omdat de begeleider of de reclassering of de psychiater dat zegt, maar omdat je het zelf wil. Als je er echt voor kiest, bereik je heel veel. Vechten tegen het systeem, dat win je nooit. Je kan beter meewerken. Ik heb alles naar buiten gegooid, dat heeft mij verlost. Dingen die ik vroeger niet kon begrijpen, kan ik nu wel begrijpen.”

Dat advies geldt niet alleen voor de specifieke trainingen, maar ook voor het hele verblijf bij Exodus. Waldy heeft het al vaker tegen andere bewoners gezegd: “Een begeleider kan je heel veel helpen, maar als je niet open staat voor je problemen, dan kunnen ze niks voor je doen.”

“Ik ben Exodus echt heel dankbaar. Ik kom nu sinds begin juni op vrijdag klussen in het huis. Ze hadden geen huismeester meer, en zo help ik toch een beetje terug op een andere manier.
Voorlopig werk ik ook nog bij de Kringloop. Ik ga binnenkort een andere baan zoeken bij een autospuiterij. Dat is mijn volgende doel. En nog een doel is over vier maanden uit het doorstroomhuis, naar mijn eigen huisje.”