Zware deuren afgesloten


Gisteravond speelde het theaterstuk Vast in het Koorenhuis in Den Haag. De voorstelling vormde het sluitstuk van het project ‘Zware Deuren’, een samenwerking van Theatergroep Hertog Zout en Stichting Exodus. De acteurs speelden voor een volle zaal enthousiast publiek. Na afloop van de voorstelling klommen drie bewoners en een begeleider van Exodus Den Haag samen met hoofdrolspeler (en voormalig Exodusbewoenr) Michael en regiseuse Letizia Rompelberg op het podium om de dialoog met het publiek aan te gaan.

In totaal namen 6 namen Exodushuizen deel aan het project. Bewoners organiseerden in aanloop naar de theatervoorstelling VAST een aantal activiteiten, waarbij ze hun leefomgeving (zoals bijvoorbeeld buurtbewoners, scholen, familieleden, vrienden, vrijwilligers, zorgverleners en potentiële werkgevers) op persoonlijke wijze uitnodigen. De activiteiten waren erop gericht om met elkaar in gesprek te gaan over terugkeer in de samenleving na gevangenisstraf. Activiteiten die georganiseerd werden in de Exodushuizen waren zijn bijvoorbeeld: voorlichtingslessen, koken voor de buurtbewoners, thema / discussie-avonden, rondleidingen in Exodushuizen, scholen die op bezoek komen, een workshop maskers maken et cetera. Aan het einde van dit traject speelde de theatervoorstelling VAST in of dichtbij het Exodushuis en werd het project op die manier afgesloten.

In Den Haag werd het project Zware Deuren mede mogelijk gemaakt door Fonds 1818, het Haags Groene Kruis Fonds, VSB Fonds, Skanfonds, Gemeente ‘s-Hertogenbosch en Prins Bernhard Cultuur Fonds.

Gelukkig is het project nog niet helemaal afgelopen. Er staan flink wat speelbeurten gepland voor VAST op allerlei bijzondere plekken: scholen, politiekorpsen, Penetentiaire Inrichtingen, hulpinstanties etc. VAST kan ook bij u in uw organisatie / opleiding spelen. Heeft u een idee voor een speelplek voor VAST, neem dan contact op met Theatergroep Hertog Zout.